Skomakare Rolf Hansson & Söner – 1976

Skomakare Rolf Hansson & Söner – 1976

Skomakare Rolf Hansson & Söner etablerades år 1976 av Rolf Hansson. Denna uppskattade skomakarverkstad är belägen i en av Malmös äldsta byggnader, gjord av tegelstenar som dateras tillbaka så långt som till år 1596. Känslan av autenticitet är högst närvarande när vi tar våra första kliv in i butiken.

Rh Söner Skomakeri

Skomakare Rolf Hansson & Söner har sedan starten förblivit ett uppskattat familjeföretag. Rolfs pappa hjälper till med sömnadsuppgifter, medan Rolfs söner – Michael och Björn – anslöt sig till företaget för ungefär tio sedan. Idag drivs butiken helt och hållet av Michael och Björn, eftersom Rolf själv har öppnat ytterligare en butik i Höllviken. Båda sönerna intygar att de familjära banden och engagemanget för konstnärskap är kärnan i deras verksamhet.

I början av Rolfs samarbete med Hammargruppen hade Mikael (Hammargruppen) och Rolf inte tillräckligt med pengar för att skaffa ett komplett lager av Crockett & Jones-skor. Istället kom de på en kreativ lösning: ett delat lager. Mikael visade upp alla höger-skor i sin butik, medan Rolf visade upp de vänstra.

Detta unika tillvägagångssätt krävde såklart en hel del koordination. Närhelst en kund uttryckte intresse för att köpa ett par skor, skickade Mikael eller Rolf den motsvarande skon till varandra. Detta utbyte krävde regelbunden kommunikation och hjälpte till att etablera ett kamratskap mellan de två männen. De upprätthöll ett nära samarbete, och de spelade båda en avgörande roll i introduktionen av Crockett & Jones på den svenska marknaden.

Idag har vi haft nöjet att prata med Björn, den yngste brodern som nu driver butiken. På frågan om varför han och hans bror vill arbeta med produkter från Crockett & Jones är svaret enkelt: "I vår butik hittar du bara produkter av högsta kvalitet", säger Björn. "Vi håller oss själva till en väldigt hög standard och vi kompromissar inte med kvalitet. Vårt mål är att alltid erbjuda våra kunder det absolut bästa.”

Det finns också en inneboende säkerhet när man tillhandahåller produkter av oklanderlig kvalitet, som Björn förklarar: ”När en kund lämnar vår butik vet vi att de har köpt något som kommer överträffa deras förväntningar. Det skapar en känsla av lojalitet och en önskan att komma tillbaka till vår butik för framtida köp. Sällsyntheten att stöta på klagomål och returer är också en extra bekvämlighet som medföljer.”

 

När Michael – Björns äldre bror – får samma fråga så uttrycker han sin beundran för Crockett & Jones. Han menar att deras skor har en oöverträffad position på marknaden, tack vare deras exceptionella kvalitet. Dessutom uppskattar Michael att arbeta med ett familjeägt företag eftersom det ger produkterna ett immateriell värde som skiljer dem åt från liknande varumärken.

 

Besökare i butiken blir ofta förvånade när de upptäcker att hantverkarna som tillverkar och reparerar skorna också är de som ansvarar för deras försäljning. Paradoxen med smutsfläckade händer som visar upp exklusiva skor kan verka lite förvirrande, men Björn menar att det är just denna kombination som gör att de sticker ut. Sammanslagningen av verkstad och butik under ett och samma tak skiljer dem från andra butiker.

"Det här konceptet främjar en miljö där hantverket är sammanflätat med handeln", säger Björn. Han betonar också den roll som hans bror, Michael, spelade för att utforma konceptet. Michael är övertygad om att skomakare själva bör vara de som säljer skorna, eftersom de har en inneboende förståelse för produkten.

 

"Jag är väldigt stolt över att vara skomakare", konstaterar Björn. "Om någon frågar vad jag jobbar med skulle jag aldrig säga att jag är säljare eller butiksägare – jag är skomakare." För honom ligger kärnan i hans identitet i hantverkets konstnärskap, med ett djupt engagemang för yrket.

Björn understryker vikten av att ta hand om exklusiva skor, med en analogi till en dyr kappa. "Du hänger inte upp den på en spik när du tar med den hem", säger han. Med skor av exceptionell kvalitet är korrekt underhåll helt avgörande. Att sätta in skoblock för att bibehålla formen och applicera skokräm för att förhindra torrhet är nyckelmetoder som alla kan följa. Björn avråder dock från överdriven användning av skokräm, eftersom ett par Crockett inte kräver mycket konditionering.

Björn lyfter också fram Saphirs skovårdsprodukter, som erhållits genom deras samarbete med Hammargruppen. Enligt Björn är dessa produkter en kvalitetssäkring som konsekvent levererar det utlovade resultatet och gör skoputsningen till en riktigt trevlig upplevelse.

Enligt Björn är valet av skor knutet till den stad och säsong man befinner sig i. Varje stad har sin egen unika stil, och för Björn är den ikoniska Chelsea-stöveln det självklara valet. Som både en personlig preferens och en storsäljare i Malmö anser Björn att Chelsea erbjuder den perfekta kombinationen av komfort och stil. För de som söker lite mer formalitet rekommenderar han den tidlösa modellen Hallam. 

Michaels personliga favorit är en Westbourne i en rik kastanjeton. 

Butik:
Skomakare Rolf Hansson & Söner
Södergatan 9 
211 34 Malmö

www.skomakaren.se

Tillbaka till blogg