Danielssons Skomakeri – 1981

Danielssons Skomakeri – 1981

Danielssons Skomakeri är en anrik hantverksverkstad, övervakad av den skicklige Thomas Danielsson. Som en av de mest uppskattade skomakarmästarna i Malmö och med ett stort engagemang för kvalitet var han en av de första partnerna att samarbeta med Hammargruppen.

Danielssons Skomakeri

Thomas påbörjade sin karriär när han var tolv år gammal, och arbetade för hantverksmästaren John Persson på hans verkstad i Eslöv. Här fick Thomas sköta diverse uppgifter, som att städa butiken, rengöra skor och packa upp nyanlända varor.

Thomas Danielsson

Efter ungefär sex månader fick Thomas möjligheten att utveckla sina färdigheter ytterligare. Han fick lära sig att ta bort slitna klackar och började bekanta sig med konsten att byta ut skosulor. Denna period av praktisk erfarenhet gav honom insikt i handsydda tekniker, hantering av utrustning och en känsla för olika material. När han hade avslutat sin utbildning uppmärksammades Thomas kompetens och passion av John Persson, som erbjöd honom fast anställning på verkstaden.

1981 etablerade Thomas en alldeles egen verkstad, när han tog över Snabb-Klacken från dess tidigare ägare Erik Björk. Under kommande år resulterade Thomas engagemang för hantverket i att han tilldelades ett mästardiplom i skomakarkonst. Tillsammans med Kenth Johansson (Slottstadens Skomakeri) innehar Thomas idag stolt titeln som en av två skomakarmästare i Malmö.

Mikael och Thomas träffades första gången på 90-talet, på en mässa för skomakare i Folkets Hus i Malmö. Eftersom båda två var bland de yngsta skomakarna drogs de snabbt till varandra och började prata. Det var då som fröna till deras framtida samarbete såddes. Kort därefter började Thomas sälja produkter från Hammargruppen. Han var också en av de första skomakarna som introducerade Crockett & Jones på den svenska marknaden när Hammargruppen senare tog rollen som deras distributör.

Idag arbetar Thomas tillsammans med sin dotter Sofie som också är i processen av att lära sig hantverket. Sofies bästa råd för skovård är att använda skoblock av cederträ för att bibehålla form och fräschör. Dessutom betonar hon vikten av att lita på professionella skomakare för skoreparationer snarare än att försöka laga dem själv.

 

Att underhålla och vårda ett par skor är oerhört viktigt. Thomas rekommendation är att utföra följande steg var tredje eller fjärde gång du har använt din Crocketts:

1. Börja med att applicera två ärt-stora delar av Saphir Medaille d'Or skokräm och säkerställ jämn täckning över hela skoytan.

2. Låt lacket torka naturligt i cirka 5 minuter.  

3. Slutligen, med hjälp av en specialiserad skoborste, gnugga försiktigt in lacket i lädret för att polera upp en subtil glans. 

När han får frågan om att rekommendera ett par skor till en förstagångskund, är Thomas svar att det beror på de unika konturerna av kundens fötter. För individer med en bredare fot riktar han uppmärksamheten mot läst 325, hem för de ikoniska Cavendish- och Pembroke-modellerna. 

Kunder med smalare fötter kommer att hitta en mer harmonisk passform inom läst 348. Detta är den vanligaste lästen i huvudkollektionen, och pryder modeller som Hallam, Lowndes och Westbourne.

I en mer generell bemärkelse förespråkar Thomas en svart Hallam eller Connaught i varje mans garderob. Den tidlösa oxford-tåhättan gör att dessa modeller överskrider trender och blir en hörnsten i raffinerad stil.

Thomas personliga favorit är en svart Hallam, utrustad med Crockett & Jones egen City-sula. Den unika sulan är lika tunn som en lädersula, men tillverkad i slitstarkt gummi. Detta ger en mjukare och mer bekväm gångupplevelse, och rekommenderas särskilt för personer som söker lindring från ömma fötter. 

 

Sofie framhäver Jane-stövlarna som det perfekta valet för kvinnor som vill investera i sitt första par skor från Crockett & Jones. För män föreslår hon Connaught, en mångsidig modell som anpassar sig utan ansträngning till olika klädkoder och tillfällen.

 

Är du nyfiken på att veta mer om Danielssons Skomakeri? Utforska deras hemsida eller besök deras butik i Malmö!

Butik:
Danielssons Skomakeri
Köpenhamnsvägen 46
217 71 Malmö

www.danielssons-skomakeri.se

Tillbaka till blogg